Contact
Blogs
There’s a first for Everything! De Deventer Heerlijke Hanzemarkt

Daar zijn we weer! Wat vliegt de tijd… Het is niet leuk om te zeggen, maar het is al bíjna weer voorbij die mooie zomer! En wat is er veel gebeurd. Voor Roy en Monique was het een maand van primeurs. De eerste bestelling via de Lekkerder bij de Boer app, de eerste echte stappen naar het ondernemersplan en heel belangrijk, voor de eerste keer naar de Deventer Heerlijke Hanzemarkt met een eigen kraam! En dit was ook nog eens, sinds lange tijd, weer de eerste editie van de markt zelf op het vernieuwde Grote Kerkhof.

 

Zaterdag 27 augustus was een prachtige dag. Zonnetje erbij, maar gelukkig niet te warm. De Mooy Microgreens kraam stond op een mooie centrale plek in de schaduw van de prachtige Lebuïnus kerk. Tegen het middaguur begon het echt te lopen qua bezoekers. Zowel Roy als Monique waren constant in de weer met uitleg over de microgroenten zelf en het groeiproces. De stand zag er prachtig uit. De microgroenten gedroegen zich en ook de familie kwam langs om hun support te laten zien.

 

Van een traditionele naar een 21ste eeuwse markt

 

Vooraf was er namelijk best wat gezonde spanning. “Tsja, je weet niet hoe de mensen gaan reageren” laat Roy weten in het Whatsapp berichtje dat we van tevoren uitwisselden. “Anders dan andere verkopers bieden wij niet direct een product aan. We willen dat mensen zich opgeven voor de service die we leveren. Slaat het verhaal wat ik in mijn hoofd heb zitten ook daadwerkelijk aan bij de mensen?” “Precies” beaamt Monique, “Wij verkopen een ander concept. We hopen dat mensen zich aanmelden om deel uit te maken van dit proces en dat is anders dan op een traditionele markt”.

Deventer is natuurlijk ook een traditionele handelsmarkt bij uitstek. De naam Hanzemarkt verwijst naar het bondgenootschap van steden dat al bestaat sinds de 13de eeuw. Maar er wordt gezegd dat markten in Deventer al plaatsvonden sinds de 9de eeuw. Deventer handelaren voeren naar Noorwegen met wol, zout en wijn en kwamen terug met vis en pelzen. En nu, negen eeuwen later anno 2022, kun je kiemgroenten komen proeven! Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat ook dat een primeur is…

 

 

Zomers en ontspannen sfeertje

 

De sfeer op de Hanzemarkt was bijzonder. Het is niet even snel een kilootje aardappels en (micro)groenten inslaan en door! En dat uit zich natuurlijk in hoe mensen zich gedragen en de markt ervaren. Monique vond de sfeer erg ontspannend, ondanks het harde werken eromheen natuurlijk. “We hebben heel veel mooie en bijzondere gesprekken gehad aan de kraam en heel veel positieve reacties over ons product. De locatie heeft een groot aandeel gehad in de ontspannen sfeer, die niet alleen tussen de bezoekers hing maar ook bij alle toffe collega’s!”

 

Stap voor stap

 

Dat microgroenten inderdaad een primeur zijn bleek ook aan de kraam. Uit de gesprekken met bezoekers bleek dat veel mensen niet weten wat microgreens nou eigenlijk zijn en hoe je ze kan gebruiken. Hier kun je ook meer over lezen op de Mooy Microgreens website en ook op sites zoals bijvoorbeeld die van het Voedingscentrum. Hier vind je alle informatie over herkomst, soorten, voedingswaarden en nog veel meer. En voor recepteninspiratie is er natuurlijk het Mooy Instagram account..

 

Roy en Monique blikken moe maar met een voldaan en ook euforisch gevoel terug op de marktdag. Wat een dag! De komende weken breken er voor Roy en Monique toch wel spannende tijden aan. Het ondernemingsplan – waarmee de financiën gerealiseerd kunnen worden – begint steeds meer vorm te krijgen. Het is weer een volgende stap. Maar nu eerst nog even genieten van de nazomer. Wil jij ook microgroenten en sfeer komen proeven? Zorg dan dat je erbij bent op de volgende marktdag op zaterdag 24 september!

 

Roy en Monique Koekerits
Van FastFood tot SuperFood! Het verhaal van Roy en Monique

Roy en Monique Koekerits zijn een ondernemend – én innemend – stel dat van wanten weet. Sinds april 2021 runnen ze hun eigen bedrijf, Mooy Microgreens, vanaf het Oostrik in Colmschate. Tijdens de corona periode van 2021 werden de eerste zaadjes – letterlijk! – voor het bedrijf geplant en inmiddels is er een succesvol concept. Hun verhaal is niets minder dan inspirerend.

Wanneer we elkaar ontmoeten op een zomerse middag op een mooi plekje in Deventer vertelt Monique dat alles begon toen Roy in december 2020 het lastige nieuws kreeg dat zijn contract bij Paul van Gurp niet werd verlengd. Er bestaat natuurlijk geen goede timing voor een einde van een contract maar tijdens een periode van lockdown veroorzaakt dergelijk nieuws toch meer zorgen en onrust dan ‘normaal’. Roy is echter niet iemand om bij de pakken neer te zitten en hij gebruikte de tijd dat hij onverhoopt thuis kwam te zitten goed.

Via YouTube raakte hij geïnteresseerd in het kweken van kiemgroenten. Videos zoals die van Donny Greens en Ron Finley inspireerden Roy om te kijken of hij zulke kiemgroenten ook kon produceren. De videos over het groenten produceren aan huis inspireerden Roy. Aan de ene kant omdat het kweken van kiemgroenten een geweldig zakelijk idee is waar de tijd rijp voor is. Aan de andere kant omdat kritische vragen over gezond eten en het aanpassen van onze levensstijl dagelijks in de spotlight staan. Mooy Microgreens levert daar graag een positieve bijdrage aan.

Ondernemen met hoofd en hart

 

Zo gezegd, zo gedaan! De kiemgroenten worden aan huis gekweekt in een speciaal daarvoor ingerichte groeikamer. Elke donderdag worden ze geoogst om vervolgens gratis te worden bezorgd. Monique houdt de orderlijst bij via Whatsapp 06-40822312 en tot donderdagavond kunnen veranderingen worden doorgegeven. Roy gaat op vrijdagochtend op pad om de bakjes met superfood aan huis te bezorgen. Is iemand niet thuis? Dan wordt het gewoon om de hoek gelegd of aan de deur gehangen.

Roy kwam met het idee om kiemgroenten te produceren en Monique heeft veel van de zakelijke kant van het bedrijf opgepakt. “Uiteindelijk is Monique misschien nog wel ondernemender dan ik”, oppert Roy. Op mijn vraag of Roy het hart van de onderneming is en Monique het hoofd, antwoordt Monique: “Het loopt een beetje in elkaar over denk ik. Roy heeft zijn passie met mij gedeeld en ook ik heb mijn hart daarin gevonden”.

Project “Water en groei”

Ben je net je bedrijf gestart in het kweken van biologische microgroenten, komt de vraag van je schoonzus: “Hebben jullie een leuk idee voor het project “water en groei” voor op onze basisschool?” Hier hoefden we niet lang over na te denken; een inkoppertje om het eten van groenten bij kinderen te stimuleren. Gezondere basisscholen, wie wil dit nou niet? Wat hebben wij gedaan? We hebben het groeiproces van onze groeiruimte in het klein nagebootst. Zo zijn de “groeikits” tot stand gekomen.

Wat is er nu mooier dan dat de kids met hun handen in de aarde mogen wroeten en hun eigen zaadjes planten en dmv water en licht hun eigen gekweekte microgroenten zien ontkiemen en groeien. Uiteindelijk lekker van smullen op een boterham of lamachun. Een lekkere maar verantwoorde lunch.

Het groeiproces, water en licht is begonnen.
Bijna klaar!
Het oogsten van de microgreens door de basisschool leerlingen. Heerlijk op je broodje, wrap of op een lamachun.

1 2 3