Contact
There’s a first for Everything! De Deventer Heerlijke Hanzemarkt

Daar zijn we weer! Wat vliegt de tijd… Het is niet leuk om te zeggen, maar het is al bíjna weer voorbij die mooie zomer! En wat is er veel gebeurd. Voor Roy en Monique was het een maand van primeurs. De eerste bestelling via de Lekkerder bij de Boer app, de eerste echte stappen naar het ondernemersplan en heel belangrijk, voor de eerste keer naar de Deventer Heerlijke Hanzemarkt met een eigen kraam! En dit was ook nog eens, sinds lange tijd, weer de eerste editie van de markt zelf op het vernieuwde Grote Kerkhof.

 

Zaterdag 27 augustus was een prachtige dag. Zonnetje erbij, maar gelukkig niet te warm. De Mooy Microgreens kraam stond op een mooie centrale plek in de schaduw van de prachtige Lebuïnus kerk. Tegen het middaguur begon het echt te lopen qua bezoekers. Zowel Roy als Monique waren constant in de weer met uitleg over de microgroenten zelf en het groeiproces. De stand zag er prachtig uit. De microgroenten gedroegen zich en ook de familie kwam langs om hun support te laten zien.

 

Van een traditionele naar een 21ste eeuwse markt

 

Vooraf was er namelijk best wat gezonde spanning. “Tsja, je weet niet hoe de mensen gaan reageren” laat Roy weten in het Whatsapp berichtje dat we van tevoren uitwisselden. “Anders dan andere verkopers bieden wij niet direct een product aan. We willen dat mensen zich opgeven voor de service die we leveren. Slaat het verhaal wat ik in mijn hoofd heb zitten ook daadwerkelijk aan bij de mensen?” “Precies” beaamt Monique, “Wij verkopen een ander concept. We hopen dat mensen zich aanmelden om deel uit te maken van dit proces en dat is anders dan op een traditionele markt”.

Deventer is natuurlijk ook een traditionele handelsmarkt bij uitstek. De naam Hanzemarkt verwijst naar het bondgenootschap van steden dat al bestaat sinds de 13de eeuw. Maar er wordt gezegd dat markten in Deventer al plaatsvonden sinds de 9de eeuw. Deventer handelaren voeren naar Noorwegen met wol, zout en wijn en kwamen terug met vis en pelzen. En nu, negen eeuwen later anno 2022, kun je kiemgroenten komen proeven! Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat ook dat een primeur is…

 

 

Zomers en ontspannen sfeertje

 

De sfeer op de Hanzemarkt was bijzonder. Het is niet even snel een kilootje aardappels en (micro)groenten inslaan en door! En dat uit zich natuurlijk in hoe mensen zich gedragen en de markt ervaren. Monique vond de sfeer erg ontspannend, ondanks het harde werken eromheen natuurlijk. “We hebben heel veel mooie en bijzondere gesprekken gehad aan de kraam en heel veel positieve reacties over ons product. De locatie heeft een groot aandeel gehad in de ontspannen sfeer, die niet alleen tussen de bezoekers hing maar ook bij alle toffe collega’s!”

 

Stap voor stap

 

Dat microgroenten inderdaad een primeur zijn bleek ook aan de kraam. Uit de gesprekken met bezoekers bleek dat veel mensen niet weten wat microgreens nou eigenlijk zijn en hoe je ze kan gebruiken. Hier kun je ook meer over lezen op de Mooy Microgreens website en ook op sites zoals bijvoorbeeld die van het Voedingscentrum. Hier vind je alle informatie over herkomst, soorten, voedingswaarden en nog veel meer. En voor recepteninspiratie is er natuurlijk het Mooy Instagram account..

 

Roy en Monique blikken moe maar met een voldaan en ook euforisch gevoel terug op de marktdag. Wat een dag! De komende weken breken er voor Roy en Monique toch wel spannende tijden aan. Het ondernemingsplan – waarmee de financiën gerealiseerd kunnen worden – begint steeds meer vorm te krijgen. Het is weer een volgende stap. Maar nu eerst nog even genieten van de nazomer. Wil jij ook microgroenten en sfeer komen proeven? Zorg dan dat je erbij bent op de volgende marktdag op zaterdag 24 september!