Contact
Samen Bewuster Leven – In gesprek met Monique Koekerits

De tijdschriften en alle socials staan er vol mee: bewuster leven. Maar wat verstaan we eigenlijk onder bewust zijn en bewuster leven?

 

Wat is bewust leven? De term ‘bewust leven’ roept al gauw associaties met gezond leven op omdat de meeste mensen nou eenmaal graag gezond – en gelukkig! – willen zijn. Voor sommigen heeft bewust leven vooral te maken met tijdsbeleving. Ze willen leven in het nu en niet piekeren over het verleden of de toekomst. Want dat kost energie en maakt ongelukkig. Bewust leven heeft voor hen dan ook te maken met kunnen ‘uitschakelen’ en even nergens anders op te focussen dan het ‘nu’. Bewust leven verandert je kijk op tijd.

 

Waardering is nog zo’n kernwoord dat vaak verbonden wordt aan bewust leven. In een maatschappij waarin nog altijd de principes van meer, beter en groter worden nagestreefd is het hele idee van waardering nog al eens afwezig. Waardering voor wat we wel hebben (en niet voor wat we nog willen kopen), waardering voor elkaar (en niet op wat er mis gaat en vervelend is) en waardering voor dat wat niet in cijfers uitgedrukt kan worden. Ik denk dan aan de emotionele arbeid die verzorgers – in het gezin of in de zorg bijvoorbeeld – geven en die niet in geld wordt uitgedrukt. Het uitspreken van waardering en het waarderen voor wat er is werkt vaak transformatief; de kwaliteit van je leven verandert er door.

 

Naast tijd en waardering is aandacht een derde ingrediënt dat komt kijken bij bewuster leven. In de huidige maatschappij is ‘aandacht’ een handelsproduct geworden waarmee je geld kunt verdienen. Denk maar aan de advertentie ruimte die bedrijven verkopen of aan data over hoelang wij ergens naar kijken als we op sociale media zitten. Maar wanneer besteden we – náást de aandacht die ook naar ons gezin, werk of hobby gaat – ook echt aandacht aan onszelf? Of, wanneer doen we iets met volledige aandacht en niet ‘even’ snel, ‘even’ tussendoor? Hoe vaak rennen we niet heel hard door en weten we niet eens hoe we ons voelen ook al zou je zeggen dat we in essentie dicht bij ons lichaam staan..

 

Monique’s beleving van deze factoren – tijd, aandacht, en waardering – veranderde aardig de afgelopen twee jaar. Dat kwam mede doordat ze bewuster ging eten en natuurlijk ook door het opzetten van Mooy Microgreens zelf. Er wordt aardig wat tijd in het bedrijf gestoken, maar “We krijgen er zoveel voor terug, het heeft ons leven verrijkt” vertelt Mo terwijl we aan een heerlijke tosti zitten bij De Expeditie. “We hebben best veel moeten opgeven om met Mooy Microgreens verder te gaan”, maar Roy kan nu zijn volledige aandacht aan het bedrijf geven en dat loont. Zelf waardeert Monique nu andere dingen dan ze voorheen deed. “Het zijn de kleine dingen. Zoals bijvoorbeeld naar een concert gaan met het hele gezin”. Het is de tijd samen wat echt het belangrijkst is voor me.

 

Wat heeft dit alles met microgroenten per se te maken? Voor veel mensen heeft een verhoogd bewustzijn van de kwaliteit van hun leven en hoe ze zich op dagelijkse basis voelen te maken met eten. Dit blog is te kort om hier uitgebreid op in te gaan maar er is veel onderzoek gedaan naar de link tussen voeding en onze lichamelijke gesteldheid maar ook steeds meer naar de link tussen voeding en onze psychische gesteldheid. Je kunt een ‘technische’ blik nemen en kijken naar nutriënten en voedingsstoffen. Er is steeds meer kennis beschikbaar over de links tussen probiotische (ook gefermenteerd voedsel genoemd) producten, darmflora en mentale gesteldheid. Zie bijvoorbeeld het boek ‘Overprikkeld Brein’ van Charlotte Labee (p.108-113).

 

De wetenschap over voeding echter is niet éénduidig. En wat voor het ene lichaam goed werkt, heef niet per se impact op een ander. Het vraagt dus aandacht voor het eigen lichaam om er achter te komen wat een effect heeft op hoe je je voelt. En dat kan hem ook zitten in de gewoontes rondom eten. Neem je de tijd om te eten? Heb je een routine? Drie maaltijden per dag zijn uitstekende ‘ankers’ om je rust momenten aan te verbinden. Dan heeft de manier waarop je eet – bewust – een heel positief impact op je dag.

Genoeg ‘food for thought’ over bewustzijn! Mooy Microgreens en @JustaSchrijft (IG) wensen jullie een fantastisch 2023 toe! Mochten jullie nog verlegen zitten om een leuk microgroenten recept, op deze site vind je genoeg inspiratie!