Contact
Van FastFood tot SuperFood! Het verhaal van Roy en Monique

Roy en Monique Koekerits zijn een ondernemend – én innemend – stel dat van wanten weet. Sinds april 2021 runnen ze hun eigen bedrijf, Mooy Microgreens, vanaf het Oostrik in Colmschate. Tijdens de corona periode van 2021 werden de eerste zaadjes – letterlijk! – voor het bedrijf geplant en inmiddels is er een succesvol concept. Hun verhaal is niets minder dan inspirerend.

Wanneer we elkaar ontmoeten op een zomerse middag op een mooi plekje in Deventer vertelt Monique dat alles begon toen Roy in december 2020 het lastige nieuws kreeg dat zijn contract bij Paul van Gurp niet werd verlengd. Er bestaat natuurlijk geen goede timing voor een einde van een contract maar tijdens een periode van lockdown veroorzaakt dergelijk nieuws toch meer zorgen en onrust dan ‘normaal’. Roy is echter niet iemand om bij de pakken neer te zitten en hij gebruikte de tijd dat hij onverhoopt thuis kwam te zitten goed.

Via YouTube raakte hij geïnteresseerd in het kweken van kiemgroenten. Videos zoals die van Donny Greens en Ron Finley inspireerden Roy om te kijken of hij zulke kiemgroenten ook kon produceren. De videos over het groenten produceren aan huis inspireerden Roy. Aan de ene kant omdat het kweken van kiemgroenten een geweldig zakelijk idee is waar de tijd rijp voor is. Aan de andere kant omdat kritische vragen over gezond eten en het aanpassen van onze levensstijl dagelijks in de spotlight staan. Mooy Microgreens levert daar graag een positieve bijdrage aan.

Ondernemen met hoofd en hart

 

Zo gezegd, zo gedaan! De kiemgroenten worden aan huis gekweekt in een speciaal daarvoor ingerichte groeikamer. Elke donderdag worden ze geoogst om vervolgens gratis te worden bezorgd. Monique houdt de orderlijst bij via Whatsapp 06-40822312 en tot donderdagavond kunnen veranderingen worden doorgegeven. Roy gaat op vrijdagochtend op pad om de bakjes met superfood aan huis te bezorgen. Is iemand niet thuis? Dan wordt het gewoon om de hoek gelegd of aan de deur gehangen.

Roy kwam met het idee om kiemgroenten te produceren en Monique heeft veel van de zakelijke kant van het bedrijf opgepakt. “Uiteindelijk is Monique misschien nog wel ondernemender dan ik”, oppert Roy. Op mijn vraag of Roy het hart van de onderneming is en Monique het hoofd, antwoordt Monique: “Het loopt een beetje in elkaar over denk ik. Roy heeft zijn passie met mij gedeeld en ook ik heb mijn hart daarin gevonden”.

Bewust bezig met voeding

“Door gesprekken met onze dochter die heel bewust met voeding bezig is, zijn we ook gaan nadenken” vertellen ze beiden. Door de keuzes van een ander ga je er zelf ook meer bij stil staan. “Hoe doe ik dat eigenlijk?” Er wordt dus best veel stil gestaan bij vragen over wat gezond en verantwoord eten nou eigenlijk inhoudt in het gezin Koekerits. “Ik drink echt nog wel een paar biertjes tijdens een feestje zoals bijvoorbeeld de Zwarte Cross” lacht Monique, “maar verder zijn wij echt veel bewuster met voeding bezig gegaan”. Dat betekent niet dat elk gezinslid er per se hetzelfde instaat, en dat hoeft ook niet!

Hoe gaat het nu een dik jaar na het starten van Mooy Microgreens? Roy en Monique hebben spannende plannen om verder te groeien, de onderneming loopt namelijk hartstikke goed. Monique heeft de praktische kant van zaken in kaart gebracht en de risicofactoren van verder groeien geëvalueerd. Het besluit om te investeren en groter te gaan denken is natuurlijk een hele beslissing. “Maar als we nu geen stappen zetten”, zegt Roy, “dan sluimert het en dan halen we niet alles eruit wat erin zit. We willen het gewoon gaan doen! ” Eerst moet het ondernemingsplan worden geschreven en afgerond, dan kijken ze verder.
Wil je weten hoe het verder gaat met Roy en Monique en wil je deze bijzondere supergroenten zelf wel eens proeven? Kom dan naar de Deventer Handelsmarkt op

27 augustus op het Grote Kerkhof (deventer-heerlijke-hanzemarkt.nl) Daar vind je uit wat microgroenten nou precies zijn, kun je ze proeven en daarnaast ook al je vragen persoonlijk stellen aan Roy en Monique! En watch this space voor de volgende blog natuurlijk!